PVC stolarija prednosti

Ukoliko imate dileme u čemu su prednosti PVC stolarije u odnosu na klasičnu (drvenu) stolariju i druge vrste stolarije (aluminijumska, kombinovana itd) pokušaćemo to da objasnimo u sledećih nekoliko činjenica:

- ova vrsta stolarije proizvodi se od Polivinil hlorida (C2H3Cl)x ili skraćeno PVC koja jejedna od najkorištenijih vrsta plastike koja se zbog svoje prilagodljivosti i niske cene koristi u razne svrhe. S obzirom da se radi o veštačkom materijalu, ne ekploatišu se prirodna šumska bogatstva pri izradi stolarije. Još jedna prednost ovog materijala je što se može u potpunosti reciklirati (ponovo upotrebiti).

- PVC stolarija pruža odličnu toplotnu izolaciju i tako stvara značajnu uštedu na troškovima grejanja. Toplotna izolacija odnosno prolaz toplote kroz površinu meri se u Watima po po kvadratnom metru Kelvina. Uobičajena toplotna provodljivost prozora iznosi Uw = 1,3 W/m² K ili manje. Što je ovaj faktor (Uw) niži to znači da prozor ima manju toplotnu provodljivost i da bolje izoluje. Ukoliko je toplotna provodljivost prozora niža od 0,9 W/m² K govorimo o energetski izuzetno štedljivom prozoru. Kod stolarije moramo voditi računa da postoji razika između toplotne provodljivosti prozora (Uw) i toplotne provodljivosti samog stakla(Ug) koje čini najveći deo površine prozora. Njegova uobičajena provodljivost iznosi Ug= 1,1 W/m2K kada se radi o staklu 4-16-4 mm. Radi ilustracije pogledajte uporedne vrednosti toplotne provodljivosti određenih kategorija prozora

 

 • Standarni PVC prozor
 • Drveni prozori
 • Aluminijumski prozori bez termo prekida
 • Aluminijumski prozori sa termo prekidom

 

 

- Sledeći bitan faktor kod stolarije jeste njena zvučna izolacija. PVC prozori pružaju zvučnu izolaciju i do 47 dB. Ukoliko je na primer spoljna buka 80dB pvc prozor sa zvučnom izolacijom od 30 dB smanjiće nivo ulične buke na 50 dB. Kao i kod toplotne izolacije (provodljivosti) i ovde veliku ulogu ima kvalitet i vrsta zastakljivanja, jer stakla na prozorima čine preko 70% površine PVC stolarije. U tom smislu i napomena da standardno 4/16/4 IZO staklo ima zvučnu izolaciju od 33 dB. Prema zvučnoj izolaciji (koju označavamo sa Rw) prozori i balkonska vrata razvrstavaju u pet klasa izolacije. Zvučna izolacija prozora i vrata određuje se izolacionom moći R koja se pokazuje dijagramom u zavisnosti od frekvencije u opsegu od 100 do 3150 Hz u trećinsko oktavnim skokovima. Za izražavanje zvučne izolacije prozora ili vrata jednim brojem koristi se ponderisana zvučna izolacija Rw.

 

Klase zvučne izolacije:

specijalna klasa Rw ≥ 40 dB

Rw I klasa = 35 do 39 dB

Rw II klasa = 30 do 34 dB

Rw III klasa = 25 do 29 dB

Rw IV klasa = 20 do 24 dB

 

- Lakoća održavanja je jedna od komparativnih prednosti pvc stolarije. Ovakva vrsta stolarije je vrlo postojana, otporna je na UV zračenja, na mehanička oštećenja (za razliku od aluminijumskih plastificiranih ili eloksiranih površina na profilima), nema rđe i truljenja, profili ne upijaju vodu. Održavanje se svodi na povremeno brisanje mekom krpom umočenom u sapunicu za razliku od drvene stolarije koju je neophodno redovno održavati premazivanjem farbom ili sredsvima za zaštitu drveta.

 

- Ova vrsta stolarije ima mogućnost ugradnje posebno razvijenih sistema sigurnosnih okova što je čini dobrim rešenjem u cilju protivprovalnog obezbeđenja i do klase 3 (DIN V ENV 1627)

 

- Otpornost na vatru – PVC materijal je nezapaljiv i ima sposobnost samogašenja

- Lakoća obrade i konstrukcije, lako se uklapaju u svaki ambijent.

 

 

 

 

 


Proizvodni program:                                                        Adresa:                                                                Mapa:

PVC stolarija    Roletne                                                      Zr Extra Plast doo Klek

Vrata              Okov                                                         Vase Miskina 13, 23211 Klek

Komarnici        Stakla                                                    

                                                                                     Tel/Fax: 023/892-066

                                                                                     Mob: 063/509-317